2010. december 28., kedd

MOME 5/2/1 Nyaralótelep - Alváz-felépítmény-egyebek



Alváz

A vasbeton lemez/födém vasbeton pillérszerkezetre, árvízvédett magasságban ül. A lemez számos ponton konzolosan kinyúlik. A pillérrendszer masszív alapot ad, a föld alatt összekötve a lábakat. A beton technológiai csomópontjaiba illesztett fém betétek (evezős) hajótárolásra szolgálnak. A lakószintre két, konzolosan kinyúló vasbeton lépcsőn keresztül lehet feljutni. A nagyobb lépcsőforduló egyben egy Duna felé néző, (közös használatú) alsó terasz.


látvány az alvázszerkezetről

alaprajz (alváz, +2,50)

Felépítmény

A fenti közös teraszrendszerre apró, 9-10 m² alapterületű, kétszemélyes hálófülkék kerülnek. A kabinok ’könnyű’ dobozokként ülnek a „nehéz” betonszerkezeten. A ’könnyűséghez’ jól illik a lapszerkezetesen működő építési módszer.
Kezdetben szabályos, négyzetes belső terek tűntek fel. A végső fázisban a kabinok szabadabban, szalagszerűen kezeltek. Néhol pozitív,- máshol negatív terű fülkék, dobozok alakulnak ki/tagolják a teret. Ez a síkból kimozdított rendszer foglalja magában a konyhákat, mosdókat és a tárolási funkciókat, emellett felső bevilágítást és szellőzést is biztosít (az ablak kiegészítéseként). A felépítmény ezzel bútorszerű karaktert és működési elvet kap; ragasztott fa panelekből (két- háromrétegű, hőszigetelt) áll össze. A padlót hajópadló, a fürdőkabinokban műgyanta burkolja.

"szalagszerűség"

egység

variációk az egység- elrendezésre

A nagy belmagasságnak köszönhetően a fekvőhelyek különböző magasságban, félig egymás felett helyezkednek el. A kabinok fölötti átszellőztetett tér véd a nyári forróságtól. A terasz feletti tetőszerkezet nagyrész konzolos és lefedett (napelem). A kabin-csatlakozásnál 5cm-es résrendszer enged be további fényt.


alaprajz (nyaralószint, +5,10)
B-B metszet
A-A metszet

nyaralóegység alaprajz


D-D metszet

C-C metszet


csomópontok, rétegek

Egyebek

A telepnek van egy környezettudatos felfogása is: az itt felhasznált villamos energiát szinte kizárólag napkollektorok biztosítják. A meleg vizet szintén napelemes rendszer biztosítja és fekete fémtartályokban tárolható. A vasbeton lemezben futó csőrendszerben folyadék cirkulál. Télen és tavasszal a napelemes rendszer meleg vize temperál és hőszigetel, nyáron pedig a Duna vize hűti a vasbeton lemezt.
A korlátok hajlított ’O’ fémprofilból készülnek. A csőkorlát a hajókra emlékeztet, egyben utalás a Kozma házak szellemiségére.


napelem- rendszer és víztartályok


makett az első ütemről

A diplomaterv a védést követően Szalay László Épületstatikai Díjat (MOME Diplomadíj) kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése