2010. december 28., kedd

MOME 5/2/1 Nyaralótelep - A kezdetek


Adatok / data // Dates: (H) / (GB) // (D)
Téma / subject // Theme: Diplomamunka, Nyaralótelep / diploma work, summer resort // Wochenendhaus-Siedlung
Tervezés / designing // Entwurf: 2010 tavasz / spring 2010 // Frühling 2010

Konzulens / consultant // Konsulent: Turányi Gábor / Gábor Turányi
Helyszín / site // Ort: Lupasziget / Lupa island // Lupa Insel

A tervezést egy környezeti vizsgálattal indítottam. A "helyet' keresvén a keleti-középső terület házait mértem fel. Amíg a ’30-as években a sziget egységes építészeti képet mutatott, az elmúlt évtizedekben a hétvégi házakra sok réteg került –így állapotuk is nagyon eltérő. A sziget szinte teljesen beépítettnek mondható, néhol találni egy-egy üres telket. Kezdetben a diplomamunka egyfajta folyamattervezésként indult –az időbeli eltérés hangsúlyos szerepet kapott. Az üres telkekre új házak kerülnének; a régiek közül némelyik teljes felújítást kapna, míg a rossz állapotúak idővel lebontásra kerülnének. A részeket egy stégrendszer kötné össze. Ez a gondolatmenet rövidesen elvetésre került.



felmérési rajzok

besorolás
4 lépés

A tervezési folyamat következő lépéseiben számtalan vázlatrajz és modell készült különböző anyagokból és léptékkel. A felszabadult munka alatt a helyhez kapcsolódó kulcsfogalmak és ellentétpárok szabadabb rajzi és anyagbeli megjelenéseit kerestem:


-Áramlat, transzparencia, ártériség, sodrás, erózió, rétegzettség, kapcsolat, hozzáépítés, mikro-házak;

-nehézség - könnyedség, magasság - mélység, közösség - személyesség, zártság - nyitottság, sűrűség - ritkaság, távolság - közelség;


vázlatmakett, sűrűség

vázlatmakett, ritkaság, stérendszer

vázlatrajz


makett

vázlatrajz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése