2010. november 15., hétfő

Toronypályázat, Győr


Adatok / data // Dates: (H) / (GB) // (D)
Téma / subject // Theme: Templomtorony pályázat, hallgatói ötletpályázat / Bell tower, student competition // Kircheturm, Wettbewerb für Studenten
Tervezés / design // Entwurf: 2009 augusztus / august // August
Helyszín / site // Ort: Lutherana épületegyüttes udvara, Győr /Győr // Innenhof von evangelische Gebäudeblock, Győr (Raab)
Több infó / more information // mehrere Information: http://www.epiteszforum.hu/node/14459

A tornyot a konvent épület és a templom bejárata közötti udvarrészre terveztem, egy tengelyre felfűzve. Bejutás az evangélikus hajóba, onnan átsétálva a templomba egyfajta átlényegülést hoz a lélekben. Ennek egy köztes állomása a torony alatt átsétálni, felpillantani a közel 30m magasan nyugvó harangra. Érzésem szerint az egyik legérdekesebb téri helyzet itt alakul ki, a szűk helyre kerülő fatemplom vertikális dimenziói szakrális teret hoznak létre. A fa, mint ősi anyag használata utalás a Kárpát-medence fatornyainak, haranglábainak monumentalitására. A torony ugyanakkor szerkezetileg, léptékében, térkapcsolataiban, formailag mai szellemben készült. A szerkezetet kívülről falécezés, a harangot egy kis rézlemez tető, oldalról pedig rézlamellák védik. Ennek ellenére a torony idővel beszürkül, a réz besötétedik. Utalás az idő dimenzióra, mely a mai torony és a evangélikus együttes (hiányzó templomtorony) között lép fel. A torony tetejére egy szűk lépcső vezet fel, használata szűkebb körben ajánlatos. A torony 30m-es magasságával az együttes és a környék sok pontján látható, új jelképet adva az egyházközösségnek és a környéknek.


A terv a zsűrizést követően megosztott 2. díjat kapott.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése